dilluns, 3 de gener del 2011

JOAN ROÍS DE CORELLA

Lectura del 3r trimestre per a 1r de Batxillerat.

Guia de lectura i comprensió:

  1. Analitza en quins dels dos relats aconsegueix Corella una càrrega dramàtica més intensa. Per què creus que això s'hi produeix? Quins elements utilitza Corella per augmentar el dramatisme?
  2. En el relat de la Història de Josep, Corella fa triomfar la humilitat, el perdó i l'amor, i condemna la deshonor, l'enveja i la injúria. Analitza i comenta què és allò que Corella aplaudeix o rebutja en el relat de Leandre i Hero. Tin en compte: les passions i els motius que fan actuar els personatges; els elements que ajuden o obstrueixen l'acció dels personatges; el final que dóna l'autor al relat.
  3. Al llarg de la història de Leandre i Hero, hi ha claríssimes connexions al món de la mitologia clàssica, al món líric d'Ausiàs March i al món cavalleresc del Tirant lo Blanc. Localitza i cita els fragments on es puguen veure cada una d'aqueixes coincidències. Precisa si les coses comunes entre Leandre i Hero i les connexions anteriors ho són quant al tema, a les imatges i metàfores utilitzades, a les paraules emprades, a l'ambient on situa l'acció. Fes una llista dels noms dels personatges clàssics a què s'hi fa referència i investiga les dades biogràfiques o històriques d'un d'ells.
  4. Esbrina les característiques que té la parella Leandre-Hero perquè Corella els done un final tràgic.
  5. La mort apareix associada a l'amor. Destria la relació amor/mort, com uneix Corella tots dos temes i com passa de l'un a l'altre.
  6. Ja en el pròleg de la història de Josep, Corella diu, referint-se a Josep, que aquest és un “exemple de virtuts”. Argumenta quines són les virtuts que, per a Corella té Josep i són modèliques.
  7. Reiteradament, Corella equipara “amor estrema” amb “amor deshonesta”. Tenint en compte la informació que apareix a la Introducció i les conclusions de la teua lectura personal localitza el tipus d'amor deshonesta en la narració i qui és l'encarregat de representar-lo. Caracteritza aquest tipus d'amor: com naix, com es nodreix, com acaba... en l'opinió de l'autor. Valora la fi que l'autor assigna als personatges que en són portadors: com acaben aquests personatges?, de què els acusa l'autor?, què és allò que els espera?
  8. A la Història de Josep se'ns presenta una lluita entre les forces del bé i les forces del mal. Corella estableix parelles d'oposats per fer entenedor el missatge final. Com ara, a la divina providència oposa la força del diable. Identifica aquestes parelles en el relat. Argumenta què és allò que Corella aplaudeix o desaprova dels elements de la parella de contraris.
  9. Reflexiona sobre si en Corella raó i divina providència poden contradir-se o si, per contra, s'avenen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada