dimecres, 24 d’agost del 2011

GENERACIÓ Z


Generació Z
David Duran
Edicions Bromera, Alzira 1999
Col·lecció Espurna 42

Som a l'any 2206. La humanitat ha patit una epidèmia d'infertilitat que l'ha protada a l'extinció. L'Esperança és l'última supervivent de la generació Z, la darrera generació humana. Aquestes pàgines són el seu testimoni, que envia a l'espai exterior per buscar en altres mons, l'ajuda que els humans no han estat capaços de proporcionar-se ells mateixos. Més enllà de la sorprenent trama de ciència-ficció, aquesta novel·la pretén alertar els lectors i les lectores sobre els problemes ambientals i fer una crida per transformar la realitat i salvar el nostre planeta, ara que encara hi som a temps.


El testimoniatge de l’Esperança ens aporta informacions i reflexions, de vegades desenvolupades i unes altres, simplement apuntades, sobre temes suggeridors. En la novel·la, els continguts que arriben fins als nostres dies corresponen a comentaris sobre coneixements científics, mentre que els que van més enllà del nostre present cauen en el que anomenem la ciència-ficció: suposicions d’allò que podria esdevenir en el futur.

Per tal que pugues identificar fàcilment el lloc on aquests continguts apareixen, t’adjuntem aquest índex ordenat per capítols.

No oblides que conèixer és estimar. Quan estimem una cosa la vida a la Terra ens hi comprometem.

Capítol 1

• Salut física i psíquica
• Quarta edat
• Realitat virtual
• Dietètica

Capítol 2

• Longevitat
• Evolució de l’espècie humana
• Expansió demogràfica: creixement, explosió i diferents models
• Model de desenvolupament: antropocentrisme, industrialització, consumisme i acumulació de residus
• Esterilitat: Experiments d’anticoncepció, pèrdua de fecunditat en animals i humans
• Perills de l’alimentació moderna
• Canvi climàtic global: efecte hivernacle i augment de temperatura

Capítol 3

• Importància sociocultural de la descendència
• Capitalisme: valors
• Diferències nord-sud
· Moviment migratori
· Prejudicis socials: racisme i sexisme
· Colonialisme
· Canvi climàtic global: forat d’ozó i augment de la radiació UV-B

Capítol 4
· Clonació
· Insubmissió al poder
· Relacions amb els altres
· Aliments transgènics
· Substàncies químiques sintètiques: efectes persistents i acumulatius
· Hormones i disruptors hormonals sintètics
· Transcendència dels nostres actes
· Globalització

Capítol 5

· Educació
· Vellesa: valors i història
· Joventut i estereotips
· Relacions intergeneracionals
· Llibertat

Capítol 6

· Mapa del genoma i clonació d’humans
· Relació de l’ésser humà amb la resta d’animals
· Envelliment: definició i alteració del ritme
· Investigació científica i despesa militar
· Acceptació de la mort

Capítol 7

· Fe, capacitat humana
· Vida extraterrestre
· Espai i temps
· Dret al suïcidi

Capítol 8.
· Pèrdua de biodiversitat i extinció d’espècies
· Transformació de la societat: pensar globalment, actuar localment
· Responsabilitat personal

Activitat 1: Què és una generació? En la novel·la, què vol dir Generació Z?

Activitat 2: Esperança és la protagonista de la novel·la. Respon les preguntes següents sobre les característiques d’aquest personatge:

a) Per què es diu Esperança?
b) Quins són els trets que caracteritzen la personalitat de la protagonista?
c) Des de quin lloc narra els fets?
d) Quines sensacions i sentiments l’obliguen a actuar com ho fa?
e) Com es comporta amb la seva majordoma cibernètica?
f) Com representa que arriba el seu testimoniatge a les teues mans?
g) Quina opinió et mereix el personatge?
h) Com hauries actuat tu si t’hagueres trobat en el seu lloc?

Activitat 3: En l’actualitat, el moviment antiglobalització qüestiona el procés de mundialització perquè es basa només en els interessos dels poderosos. Et sembla que podria haver-hi una globalització que tractara d’afavorir les majories, i no solament les minories, i que es fonamentara en un sistema econòmic i social més just que l’actual? Raona sobre aquesta complexa qüestió.

Activitat 4: En la pàgina 54 es parla de l’ONG Natalitat entre Parèntesis. Aquesta ONG es va crear davant el problema d’infertilitat que estava patint l’espècie humana i aglutinava persones que volien donar suport psicològic als col·lectius més afectats. Totes les ONG es caracteritzen per aquest servei a la societat davant una situació-problema. Assabenta’t si a la teua població hi ha alguna ONG i quin és el seu àmbit d’actuació.

Activitat 5: En el llibre s’expliquen les relacions desiguals entre els països del nord i els països del sud. Hi ha la relació entre la colonització que van patir els països del sud (pensa, per exemple, en Àfrica) i la seua situació econòmica actual? Per què?

Activitat 6: Hui en dia es parla del desenvolupament sostenible com una via per a evitar arribar a una situació com la que s’exposa en el llibre. Què és el desenvolupament sostenible?

Activitat 7: Pensa en articles de consum que puguen portar l’adjectiu «ecològic» (un electrodomèstic, un envàs…). Imagina que eres fabricant i publicista d’un d’aquests productes ecològics. Explica de quina manera es faria perquè el producte fóra realment «ecològic» i quin eslògan publicitari faries servir.

Activitat 8: Al llarg de la novel·la hi ha diversos aspectes de la vida quotidiana que es dibuixen de manera bastant diferent a com són en l’actualitat. Et proposem que completes el quadre comparatiu següent:
  
Aspectes
Situació actual
Situació al temps d’Esperança
Educació


Família


Vellesa


Jubilació


Habitatge



Activitat 9: Esperança somia una jove, la seua néta. Ens diu «Els zetes som vells, molt vells, però no avis…». Per què són tan importants les relacions intergeneracionals que ella enyora?

Activitat 10: Cap al final del llibre, Esperança diu que si la història de la vida a la Terra fóra un llibre de cinc-centes pàgines, la presència humana ocuparia un parell de fulls. I que si fóra un trhiller, «nosaltres hauríem encarnat l’assassí múltiple més malparit de tots els arxius criminals». Per què ho diu, això?

Activitat 11: «Que un problema siga general, com aquest que afecta tot el globus -ens diu Esperança- no ens pot servir d’excusa per a creure’ns que no hi podem fer res. Cal pensar globalment, però actuar localment.» Raona sobre el significat de l’última frase en la lluita per millorar la societat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada