Guia de lectura:
- Explica, mitjançant exemples del text, el providencialisme en la Crònica.
- ¿Com tracta Muntaner els enemics: grecs, genovesos, sarraïns?
- ¿Quin lloc ocupa la dona en l'Edat Mitjana? ¿Com la tracta Muntaner?
- Extrau-ne passatges de l'obra on la gent del poble actua com a heroïna d'actes bèllics i explica'ls.
- Muntaner presenta el rei Jaume com un gerrer exemplarment normal. ¿Què pretén amb això? Raona la resposta.
- Als primers capítols de l'obra, identifica els motius del disgust dels súbdits del rei Pere; l'estratagema per tal que el rei Pere i la reina Maria puguen tenir un descendent; la col·laboració de tota la cort i les classes socials dels seus estats i dominis; l'argumentació del narrador per tal de concéncer el lector; el providencialisme i les raons per les quals Déu ha fet possible el naixement de Jaume I.
Guia de lectura:
- Les variants principals dels versos sense rima són els blancs i els lliures. Defineix-los. La variant de vers blanc usada per March al poema CV és l'anomenada versos estramps. Estableix-ne l'esquema mètric, rítmic i de rima.
- La cobla és l'octava clàssica de la poesia culta medieval. Segons la distribució de la rima hi ha quatre tipus de cobles, que elles mateixes poden també combinar-se entre si: creu-encreuada (ABBA CDDC); cadeno-encadenada (ABAB CDCD); creu-encadenada (ABBA CDCD); cadeno-encreuada (ABAB CDDC). Busca un exemple de cada un i descobreix altres combinacions.
- L'amor per a Ausiàs March sembla sempre un cul de sac: amor humà contra amor espiritual. ¿Com l'home pot estimar si no és amb el seu cos, quan és precisament de carn i ossos? Aquest dilema el porta sovint a la tortura i l'aflicció. Justifica-ho amb exemples dels seus poemes.
- Busca exemples als poemes en què s'observe l'Ausiàs March pessimista i desesperat, i explica les imatges evocades.
- ¿Creus que és un poeta misògin? Per què?
- ¿Evoca el poeta un amor fracassat? Per què ho creus? ¿I es refereix a una dona en particular o a la dona en general? Raona la resposta.
Guia de lectura:
- Quines d'aquestes característiques caracteritzen Jaume I com a heroi medieval? Valentia, generositat, simpatia, sentit de l'humor, bellesa, religiositat. Raona la resposta i posa exemples trets del libre de les característiques anteriors que demostren que el monarca era així.
- A més de descriure's a ell mateix, Jaume I parla d'altres personatges de la història que formaren part de la seua família: el pare i la mare. Troba els moments en què s'hi refereix i fes-ne la descripció. Explica si penses que es tracta d'una descripció realista o si, per contra, el rei idealitza aquelles persones que més estima o admira.
- El llibre és una radiografia de bona part del segle XIII, un mapa dels tres estaments que componien aquella societat feudal i teocèntrica. Defineix els conceptes de Feudalisme i Teocentrisme. Cita moments de la conquesta de Mallorca en què queden manifestos aquests conceptes.
- Encara que el rei medieval que fou Jaume I es mostra a cada moment superior als seus súbdits, en la narració no falten els detalls que el mostren com un home afectat per necessitats físiques, per sentiments i per una espiritualitat molt humanes. En concret, en tota la narració hi ha al·lusions constants a la importància de menjar i també al fet de dormir. Ressegueix els moments en què es fa referència al moment del dinar, del sopar o d'algun aliment i digues per què et pareix que el rei parla d'això repetidament.
- Defineix el terme Crònica i assenyala quins dels trets següents s'ajusten a la definició que has ficat: relat de fets verídics; voluntat de datació exacta dels esdeveniments (la cronologia és molt important i no pot resultar vaga o imprecisa); fixació dels esdeveniments més importants d'una època; inclusió de les dades biogràfiques més íntimes dels personatges; intenció d'objectivitat (no pretenen moralitzar o resultar exemplificativa); manca d'originalitat (normalment, les cròniques es basen en models de crònica anteriors). Conta si penses que aquestes característiques defineixen el relat de Jaume I i posa'n exemples que demostren els teus arguments. Explica si creus que el llibre és una crònica històrica o un relat entre les memòries i l'autobiografia.
- Enmig del relat, el rei fa algun incí en què manifesta la voluntat expressa de triar la informació que vol deixar a la posteritat i deixar de banda allò que no té tanta importància: troba frases del llibre que ho demostren.