dissabte, 8 d’octubre del 2011

JAUME I


Guia de lectura:
  1. Quines d'aquestes característiques caracteritzen Jaume I com a heroi medieval? Valentia, generositat, simpatia, sentit de l'humor, bellesa, religiositat. Raona la resposta i posa exemples trets del libre de les característiques anteriors que demostren que el monarca era així.
  2. A més de descriure's a ell mateix, Jaume I parla d'altres personatges de la història que formaren part de la seua família: el pare i la mare. Troba els moments en què s'hi refereix i fes-ne la descripció. Explica si penses que es tracta d'una descripció realista o si, per contra, el rei idealitza aquelles persones que més estima o admira.
  3. El llibre és una radiografia de bona part del segle XIII, un mapa dels tres estaments que componien aquella societat feudal i teocèntrica. Defineix els conceptes de Feudalisme i Teocentrisme. Cita moments de la conquesta de Mallorca en què queden manifestos aquests conceptes.
  4. Encara que el rei medieval que fou Jaume I es mostra a cada moment superior als seus súbdits, en la narració no falten els detalls que el mostren com un home afectat per necessitats físiques, per sentiments i per una espiritualitat molt humanes. En concret, en tota la narració hi ha al·lusions constants a la importància de menjar i també al fet de dormir. Ressegueix els moments en què es fa referència al moment del dinar, del sopar o d'algun aliment i digues per què et pareix que el rei parla d'això repetidament.
  5. Defineix el terme Crònica i assenyala quins dels trets següents s'ajusten a la definició que has ficat: relat de fets verídics; voluntat de datació exacta dels esdeveniments (la cronologia és molt important i no pot resultar vaga o imprecisa); fixació dels esdeveniments més importants d'una època; inclusió de les dades biogràfiques més íntimes dels personatges; intenció d'objectivitat (no pretenen moralitzar o resultar exemplificativa); manca d'originalitat (normalment, les cròniques es basen en models de crònica anteriors). Conta si penses que aquestes característiques defineixen el relat de Jaume I i posa'n exemples que demostren els teus arguments. Explica si creus que el llibre és una crònica històrica o un relat entre les memòries i l'autobiografia.
  6. Enmig del relat, el rei fa algun incí en què manifesta la voluntat expressa de triar la informació que vol deixar a la posteritat i deixar de banda allò que no té tanta importància: troba frases del llibre que ho demostren.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada